top of page

Συνέντευξη στο City Portal στις 17-09-2014

 

της Ιωάννας Λιούτσια

 

Link δημοσίευσης: 

http://culture.thessaloniki-portal.gr/2014/09/hippo-theatre-group-sta-erga-mas-apofevgoume-ton-prodilo-didaktismo-alla-epidiokoume-na-dinoume-erethismata-stis-panta-anichtes-ke-evesthites-kerees-ton-pedion

 

1. Ποια είναι η ομάδα Hippo Theatre Group και η μέχρι τώρα πορεία σας στο χώρο του θεάτρου για παιδιά;

Η ομάδα δημιουργήθηκε στα τέλη του 2009 από τους Αλέξη Ράπτη, Φώτη Δούσο. Πρόθεσή μας ήταν από την αρχή να κάνουμε σωματικό θέατρο για παιδιά χρησιμοποιώντας διαφορα αισθητικά εργαλεία και αναμειγνύοντας θεατρικά είδη. Το αποτέλεσμα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ένα εκρηκτικό στυλ σωματικού θεάτρου με πολύ έντονα ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία. Μέσα στην επόμενη πενταετία γίναν πολλές συνεργασίες και συμπράξεις . Έτσι δημιουργήθηκε ένας στενός πυρήνας συνεργατών όπως ο Νίκος Τσιώτσος στα κείμενα, η Κατερίνα Χατζοπούλου στην σκηνογραφία, η Καλλιόπη Φύκαρη στoν σχεδιασμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης από την πλειάδα των πολύ καλών ηθοποιών με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί έως τώρα, αξίζει να κάνουμε ειδική μνεία στην Χριστιάνα Κανδυλιώτη. Έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή και ανθεκτικότητα απέναντι σε όλες τις αντίξοες συνθήκες που κατά καιρούς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Έχοντας στο ενεργητικό μας μεγάλες περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική βάζουμε στους ηθοποιούς μας στην επιπρόσθετη δυσκολία της συνεχούς μετακίνησης. Βέβαια, σε κάποιον που αγαπάει τα ταξίδια, η «δυσκολία» αυτή αναιρείται!

 

2. Πώς επιλέξατε το όνομα Hippo για την ομάδα σας;

Θέλαμε ένα όνομα που να προδίδει περιπαικτική διάθεση, να μην είναι καθόλου σοβαροφανές και να αρέσει στα παιδιά. Το hippo πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις. Εκεί λοιπόν που ψάχναμε ονόματα θυμηθήκαμε ένα παλιό επιτραπέζιο παιχνίδι με το οποίο διασκεδάζαμε όταν ήμασταν μικροί με τέσσερις ιπποπόταμους που κατάπιναν κάτι μπίλιες. Δεν ξέρω πόσοι το θυμούνται, αλλά σκεφτόμενοι τη χαρά που μας προκαλούσε λέμε, ας βαφτιστούμε Hippo!

 

 

3. Τι πρόκειται να παρακολουθήσουμε τα δύο Σαββατοκύριακα του Οκτώβρη στο θέατρο ΟΡΑ;

 

Το πρώτο σαββατοκύριακο (18,19 Οκτώβρη, ώρα 18.00) θα παιχτεί εκεί η «Φουτουρία», μια κωμική ιστορία επιστημονικής φαντασίας, που έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α. και Καναδά. Το επόμενο (25, 26 Οκτώβρη, ώρα 18.00) η ομάδα θα παρουσιάσει την «Ωραία Κοιμωμένη²»,  μια δική της ευφάνταστη προσέγγιση στο ομώνυμο κλασικό παραμύθι. Οι παραστάσεις θα παρουσιάζονται σε σχολεία και νηπιαγωγεία από τον Οκτώβρη για όλη τη σχολική χρονιά.

 

4. Η Αυριάνα 245, ηρωίδα της παράστασης “Φουτουρία”, αποφασίζει να βγει και να χορέψει στη βροχή, ενώ αυτό είναι απαγορευμένο. Πιστεύετε ότι στις μέρες μας οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά, υπάρχουν φορές που δεν κάνουν αυτό που θέλουν γιατί είναι κάτι μη αποδεκτό από την κοινωνική νόρμα, πχ.ακόμη και το να νιώσουν ελεύθεροι να χορέψουν έξω στη βροχή;

 

Η απαγόρευση του χορού στη βροχή έχει συμβολική διάσταση και υπαινίσσεται το παράλογο και το αυθαίρετο των απαγορευσεων γενικώς. Στα έργα μας αποφεύγουμε τον πρόδηλο διδακτισμό αλλά επιδιώκουμε να δίνουμε ερεθίσματα στις πάντα ανοιχτές και ευαίσθητες κεραίες των παιδιών. Ζητήματα αυτοδιάθεσης, προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας είναι καθοριστικής σημασίας για τον κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας. Πόσο μάλλον όταν βλέπουμε ξεκάθαρα στις μέρες μας όλα αυτά να περιορίζονται, να καταστέλονται και να περικόπτονται ποικιλοτρόπως.

 

5. Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει περισσότερο στο θέατρο για παιδιά; Ασχολείστε και με άλλα αντικείμενα πέρα απ' αυτό;

 

Το να παίζεις για παιδιά είναι ευλογία, αλλά και συγχρόνως τεράστια ευθύνη. Αυτό που καθιστά τα παιδιά μοναδικά ως ακροατήριο είναι ο άμεσος, διαισθητικός και αδιαμεσολάβητος τρόπος πρόσληψης που τα χαρακτηρίζει. Τα παιδιά απορροφούν χωρίς τον αδιάβλητο τοίχο της κριτικής (που χτίζεται και παγιοποιείται σε μεγαλύτερη ηλικία) ότι συμβαίνει επί σκηνής, δεν κολλάνε σε λεπτομέρειες και προσπαθούν να έχουν συνολική εποπτεία του θεάματος που παρακολουθούν.  Αν τα κερδίσεις, σε ανταμοίβουν στέλνοντας προς το μέρος σου αλλεπάλληλα κύμματα ψυχικής ευφορίας και ζεστού συναισθήματος. Σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη τα παιδιά είναι δύσκολο και απαιτητικό ακροατήριο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μπαίνουν πολύ εύκολα στην συνθήκη του να «μαγευτούν» από κάποιο θέαμα. Ποτέ δεν έρχονται στο θέατρο αρνητικά προδιατεθημένα. Με λίγα λόγια όσο σκληρά και επικριτικά μπορούν να γίνουν απέναντι σε κάτι που δεν τους αρέσει (απαρέσκεια που εκφράζεται φυσικά με αφοπλιστική έλλειψη «ενήλικου" τακτ!), άλλο τόσο γεναιόδωρα μπορούν να είναι όταν συνδέονται και επικοινωνούν με το θέαμα που παρακολουθούν.

 

Πέρα από παραστάσεις για παιδιά, που είναι οι κύριες και πιο γνωστές μας δουλειές, ασχολούμαστε γενικότερα με τη θεατρική τέχνη με μια πιο ευρεία προσέγγιση. Έχουμε σκηνοθετήσει παραστάσεις για ενήλικες και σύχγρονες performance σε Ελλάδα και εξωτερικό και επιπλέον σχεδιάζουμε και εμψυχώνουμε εκπαιδευτικά δράματα και θεατρικά εργαστήρια ανά τον κόσμο. Εκτός του θεάτρου ασχολούμαστε με την μουσική, με τον κινηματογράφο και τη συγγραφή με παρουσία σε δισκογραφία, φεστιβάλ και εκδόσεις. 

bottom of page